Oldalsáv

Séta program

A Pannon Lapok Társasága a németországi minta alapján kidolgozott egy olyan oktatóprogramot, melynek keretein belül az újságolvasást szeretnék megkedveltetni a tizenévesekkel. 2003 őszétől olyan közös “sétára” invitálják a szervezők a gimnáziumok és szakközépiskolák képviselőit, amelyben az oktatási intézmények a nyilvánosság mellett, a SÉTA tanórákkal hozzájárulnak a médiaprogramban résztvevő tanulókban a kritikus szemléletmód kialakításához. Tehetik ezt tanórai keretek közt – kiegészítve a magyar- (vagy bármely) órák szövegértési, szövegalkotási feladatait, olvasási és stilisztikai gyakorlatait, a sajtóműfajokkal foglalkozó elemzéseit –, illetve tanórán kívüli egyéni vagy csoportos foglalkozások keretében, esetleg szakkör jelleggel; kinek hogyan illeszthető a pedagógiai programjába, órarendjébe, napi rutinjába.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Két nap Győrben

Április 12-13-án Győrben jártunk, de nem kirándulni. Iskolánkból 4-en (Hartyányi Gergő, Polyák Anikó Virág, Páble Gergő Róbert, Torma Rebeka) továbbjutottunk az SZKTV középdöntőjébe, a magasépítő technikus szakmában. Ez annyit jelent, hogy az ország több mint 200 indulója közül, a legjobb 18-ba választottak minket, és ebből a 18-ból bejuthatunk a legjobb 6 versenyző közé, akik majd Pesten mérhetik össze tudásukat. A középdöntőt Győrben rendezték meg, az ottani Hild József Építőipari Szakközépiskolában. Itt szóban kellett beszámolnunk tudásunkról, majd be kellett mutatnunk egy prezentáció keretein belül a Záródolgozatunkat, ami egy komplett ház engedélyezési tervének elkészítése volt. Emellett a gyakorlatban is meg kellett mutatnunk tudásunkat, ez 3 részből állt: kitűzés, anyagvizsgálat, azaz labor és falaznunk kellett Leier falazóblokkból, közé pedig egy pillér vasalatát és zsaluzását is meg kellett oldanunk. Sajnos a legjobb 6-ba nem sikerült bekerülnünk. De ettől függően mindannyian elmondhatjuk, hogy ebből a versenyből csak tanulni lehetett és tapasztalatot nyerni. Persze így, hogy eddig eljutottunk egyes vizsgarészek alól felmentést kapunk majd, ami nagyban megkönnyíti a májusi technikus vizsgára való felkészülésünket. Nagyon sokat köszönhetünk a felkészítő tanárainknak, akik végig támogattak és segítettek minket a felkészülésnél. A verseny után, volt egy kis szabadidőnk is, amikor felfedezhettük magunknak egy kicsit Győrt, és lazulhattunk egyet a két nap között. Így lehetőségünk volt, benézni volt tanárunkhoz is, a Paksi atomerőmű országjáró kamionjára.” Számomra ez egy nagy élmény volt, hiszen ez nem egy mindennapi verseny volt, és nem is fordul elő sokszor egy diák életében, hogy ilyen versenyre mehessen. De úgy gondolom megérte a sok belefektetett óra és tanulás, amivel csakis én lettem tudásgazdagabb. Öröm volt az iskolámat képviselni.” -Torma Rebeka.

 

Kapcsolat

Dunaújvárosi SZC
HILD József
Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája

H-2400 Dunaújváros, Bercsényi utca 8.
hild@hild-dunaujv.sulinet.hu
+36-25/400-530