Oldalsáv

Séta program

A Pannon Lapok Társasága a németországi minta alapján kidolgozott egy olyan oktatóprogramot, melynek keretein belül az újságolvasást szeretnék megkedveltetni a tizenévesekkel. 2003 őszétől olyan közös “sétára” invitálják a szervezők a gimnáziumok és szakközépiskolák képviselőit, amelyben az oktatási intézmények a nyilvánosság mellett, a SÉTA tanórákkal hozzájárulnak a médiaprogramban résztvevő tanulókban a kritikus szemléletmód kialakításához. Tehetik ezt tanórai keretek közt – kiegészítve a magyar- (vagy bármely) órák szövegértési, szövegalkotási feladatait, olvasási és stilisztikai gyakorlatait, a sajtóműfajokkal foglalkozó elemzéseit –, illetve tanórán kívüli egyéni vagy csoportos foglalkozások keretében, esetleg szakkör jelleggel; kinek hogyan illeszthető a pedagógiai programjába, órarendjébe, napi rutinjába.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okleveles diákújságírónk

Lezárult a Dunaújvárosi Hírlap tavaszi SÉTA programja. A 2019. tavaszi szezonban Báró Vilmos 10/a osztályos, magasépítő szakgimnazista tanulónk kapott oklevelet kiváló munkájáért. Vilmos tollából született számos írás az iskolai eseményekről és életérzésről, melyek a Dunaújvárosi Hírlap hasábjain jelentek meg csütörtökönként.

Gratulálunk neki és köszönjük felkészítő tanára Pintérné Szatmári Angéla munkáját is.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nőnapi meglepetés a hildes hölgyeknek

( A hírlapban megjelent cikkért kattins ide )

 

A Diákönkormányzat kezdeményezésére iskolánk jó pár főből álló, lelkes fiúcsapata március 6-án, szerdán összegyűlt, hogy ajándékot készítsen a lányoknak Nőnap alkalmából.

Az ajándék egy egyszerű, de a maga nemében mégis szép nőnapi üdvözlőlap volt, mellé egy kis édességgel.

Március 8-án, pénteken néhány ünneplőbe öltözött fiú az elkészített ajándékkal várta a lányokat az iskola főbejáratánál. A lányok széles mosollyal és pirulással, meglepetten köszönték meg ezt a kis gesztust a fiúknak.

A hangulatos zene és a meghitt reggeli hangulat az egész napunkat megszépítette és különlegessé tette.

 

Báró Vilmos

Hild iskola 10/A

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diákolimpiai bronzérmes a Hild röplabdacsapata

 

Az Országos Röplabda Diákolimpiát február 7-én Békéscsabán rendezték meg, ahol városunkat iskolánk is képviselte. Csütörtökön érkeztünk meg Békéscsabára, ezen a napon az ünnepélyes megnyitó várt ránk, később pedig lehetőségünk nyílt megnézni a békéscsabai lányok mérkőzését. Másnap kezdődött a torna. Első ellenfelünk a Pannon Oktatási Központ volt, akik ellen, hatalmas csatában ugyan, de alul maradtunk. Délután a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium ellen játszottunk és balszerencsékre az ellenfélnek megint jobban gördült a labda.

Tudtuk nagyon jól, hogy ez meg fogja nehezíteni a dolgunkat, de a reményünket egy pillanat erejéig sem veszítettük el, továbbra is a döntő volt a cél számunkra. Ebben a tudatban tértünk nyugovóra aznap.

Harmadnap reggel a kecskeméti Bolyai Gimnázium ellen mérkőztünk, ahol hatalmas lélekjelenléttel küzdöttünk és nyertünk is 3:0-ra arányban. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk célunkhoz. Délután a Debrecen csapatával játszottunk, ahol ismét győzedelmeskedtünk 3:0-ra. Az utolsó nap délelőttjén pedig ismét a Munkácsy csapatával kellett mérkőznünk. A nézők fordulatos labdameneteket láthattak, mind a két csapat győzni akart és egy célért küzdött, sajnos a sors ismét a másik csapathoz volt kegyesebb. Könnyeink hullottak, nagyon hosszú idő után nem a Hild csapata játszotta a döntőt.

Negyedik nap várt még ránk egy hatalmas küzdelem, aminek a végeredménye a harmadik hely lehetett, más nem is voltunk hajlandók elfogadni. Ellenfelünk a kaposvári Gépész volt, akit sikeresen győztünk le 3:0 arányban, így a dobogó harmadik helyére állhattunk. Nagy élmény volt és sokat tanultunk ismét a csapatjáték erejéről és fontosságáról.

Edzőnk: Kövessy Balázs

A csapat tagjai: Amdegha Ádám, Csizmadia Tamás, Ihász Benett, Kiss Marcell, Koch Adolf, Matyiák Árpád, Móró Ákos, Sárközi Kámán

 

Móró Ákos

Hild iskola

13/A.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sport és tanulás harmóniája a hildes lányok mindennapjaiban

Iskolánk a köztudatban elsősorban fiúiskolaként él, ám az átlagosnál tájékozottabbak tudják, hogy magasépítő szakgimnáziumi és technikus képzés is folyik itt, amit az építészet iránt érdeklődő lányok is előszeretettel választanak szakmájukként.

Én is annak idején (nyolcadikban) ezt a szakot választottam és biztosíthatok mindenkit, egyáltalán nem bántam meg. Az eddig eltelt majd négy év alatt megismerkedhettem az épületek tervezésének és építésének folyamatával, egyszerűbb számítógépes terveket készíthettem, de alig várom már, hogy az ötödik, technikus tanévben álmaim házát is megtervezhessem.

Számomra az építészet mellett a másik szerelem a foci. Nagy szerencsémre a suliban annyi focikedvelő lány jár, hogy kiteszünk egy egész csapatot. Minden kínálkozó alkalmat megragadunk, hogy pályára léphessünk. Edzőnk Fehér Krisztián tanár úr, az ő irányításával szép eredményeket értünk már el. Tavaly a megyei Diákolimpia ezüst érmét hoztuk el, a Fair Play Kupán aranyat zsebelhettünk be. Idén a Fair Play Kupán és a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum által megrendezett Centrum Kupán is részt veszünk, de nem hagyjuk ki a sportnapokat és városi bajnokságokat sem.

Fantasztikus érzés, amikor játék közben az iskolatársaink szurkolására még többet ki tudunk hozni magunkból és az iskolánknak dicsőséget szerzünk.

Köszönettel tartozunk iskolánk vezetőinek és tanárainknak, akik sokat segítenek a tanulás és a sport összeegyeztetésében, hiszen támogatják és segítik a felkészülést a tornákra és igazán büszkék ránk egy-egy sikeres meccs után.

Kolumbán Renáta

12/A

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hildes technika órák az általános iskolákban

 

A pályaválasztás előtt álló nyolcadikos diákoknak rendhagyó technika órákat tartunk, hogy segítsük őket a pályaválasztásban. Jankovicsné Grosz Melitta tagintézményvezető-helyettes koordinálásával a foglalkozásaink mindig nagy sikert aratnak. Célunk vele az építőipari és faipari szakmák bemutatása, a kisdiákok érdeklődésének felkeltése.

A tanulók saját maguk készíthetnek egyszerű asztalos termékeket (pl.: madáretető, díszdoboz, mécsestartó…stb) a tanműhelyünkben előkészített alapanyagból, az építészet iránt érdeklődők pedig betekinthetnek a számítógépes építész-tervező programba (ArchiCAD).

A technika órák előkészítésében és lebonyolításában saját végzős diákjaink segítenek így a leendő tanulóink bátran kérdezhetik őket szakmáinkról, illetve tanulóink iskolai éveik alatt szerzett élményeiről.

Jómagam is részt vettem a technika órákon, előadást tartottam a magasépítő szakmáról. Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy átadhattam azt a tudást, amit három év alatt elsajátítottam tanáraimtól. Meglepő volt számomra, hogy sok kérdést tettek fel a magasépítészettel kapcsolatosan, ugyanis nem egy hétköznapi szakm. Igyekeztem kreatív válaszokat adni és próbáltam a lányokat is a szakma szépségéről tájékoztatni, hiszen szoros kapcsolatban van a belső építészettel és a lakberendezéssel is.

Erről kérdeztem még Móró Ákos végzős magasépítő technikus és Menyhárt Attila szintén végzős érettségiző-ács tanulóinkat.

Bota Emília: Hogyan éltétek meg végzősként a rendhagyó technika órákat, illetve hogy éreztétek magatokat?

Móró Ákos: Az építészet világa iránt érdeklődőknek mutattam meg az ArchiCAD program használatát, amivel látványos forgó-mozgó 3dimenziós épülettervekben gyönyörködhettek. Nagyon érdekesnek találták a kicsik a teodolit kezelését is. Vicces idézeteket kellett nekik messziről elolvasni, ami megadta az órák jó hangulatát. Az elején nagyon izgultam, hogy a gyerekek mit szólnak majd a különös órákhoz, de láthatóan tetszett nekik és én is nagyon jól éreztem magam.

Menyhárt Attila: Én szívesen mutattam meg nekik az asztalos-ács szakma apró fortélyait a madáretetők és dobozok készítése során. Jó volt megtapasztalni, hogy a nyolcadikasok milyen érdeklődők, büszkén mutattam meg nekik az iskolában megtanult fogásokat. Így tudtam hitelesen prezentálni az iskolánkban tanulható szakmákat és a diákéletről is kíváncsiskodó gyerekeknek bizonyságot adni a kétkezi munka öröméről és szépségéről.

Bota Emília: Köszönöm a válaszaitokat és sok sikert kívánok a közelgő vizsgáitokhoz.

Bota Emília

Hild iskola

12/A.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adventi szeretetcsomag a Hildből

Az ember szíve gyakran összeszorul a rászoruló, nélkülözött családok láttán.

Különösen karácsony előtt van ez így, amikor ünnepi díszbe öltöztetett lelkünk érzékenyebb, ezért adakozóbb kedvünk is van.

Diákönkormányzatunk a nagy országos karitatív mozgalmakhoz hasonlóan ruhagyűjtő akciót szervezett. Iskolánk dolgozói és diákjai sok ruha adományt gyűjtöttek össze, remélve hogy ezzel az aprósággal vihetnek egy kis szeretetett a nélkülöző családok életébe, hisz nem az a lényeg, hogy milyen nagyságrendű az adomány, hanem az a fontos, hogy jó szívvel adjuk azt.

A Diákönkormányzat felkérte Németh Lászlóné ifjúságvédelmi felelőst, hogy vegyen részt a mozgalom lebonyolításában, a ruhák osztályozása és az ajándékok csomagolása pedig a DÖK képviselők feladata volt.

Az összegyűlt adományokat a Dunaújvárosi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat juttatja el a nélkülöző családoknak.

Köszönjük a szép számmal összegyűlt adományokat!

Lukács Evelin

9/a

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Várakozás

"Nemrég" szedtük le a karácsonyfát, és máris itt van ismét advent első hete. A várakozás és készülődés azonban nem csak az adventi koszorú készítéséből, a gyertyák meggyújtásából áll. Kedves szokás, melynek főként a gyermekek örülnek, a karácsonyi díszek készítése. Így vagyunk ezzel mi is, hildes diákok. A várakozás iskolánkban is karácsonyi hangulatban telik. A Diákönkormányzat szervezésében különböző, szebbnél-szebb díszeket készítünk, ami iskolánkban fog pompázni. Mindenki saját maga ötletét valósíthatja meg. Remek a hangulat, összehozza a diákokat és tanárokat egyaránt.

Várakozás, készülődés... Ami ezekben a hetekben az izgalmunkat fokozza, az nem más, mint a Szalagavató. Végzőseink lelkesen gyakorolnak, próbálnak, még inkább élettel, zenével és tánccal töltik meg az iskolát. Gőzerővel készülnek, hogy a számukra egyik legfontosabb napon legjobb tudásukat és szépségüket adhassák családjuknak, tanáraiknak és az ottlévő meghívottaknak.

 

Bota Emília

Hild iskola 12/A.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tésztahidat építettünk

 

Iskolánk idén is benevezett a Dunaújvárosi Egyetem által 8. alkalommal megrendezett tésztahídépítő versenyre. Mint minden évben most is a végzős magasépítő technikus tanulók vágtak bele a megmérettetésbe.

Páger tanárnő műszaki szaktanárunk segítségével terveztük és építettük meg a Pentele hídhoz hasonló tésztaalkotást. 6 tanuló 12 órás munkáját vette igénybe.

Ötleteltünk, terveztünk, vágtunk, csiszoltunk, ragasztottunk. Az 1 kilogrammos hídhoz körülbelül 7,5 kilónyi tésztamennyiséget kellett vásárolni. Volt közte spagetti, makaróni, lasagne, penne, cannelloni.

Sok buktatója volt a hídépítésnek, mert a tészták elég könnyen töredeztek csiszolás és illesztés közben, de ennek ellenére belevágtunk és nagy összhanggal elkészítettük a hidat.

Hídépítőink: Dér Alex, Farkas Sándor Bence, Ihász Benett, Kiss Marcell, Koch Adolf és Tompai Bence.

A tésztahidak próbája a terhelés, vagyis addig súlyozzák, míg össze nem törik. Idén a mi hidunk 26 kg-nyi teher alatt tört össze, amivel házirekordot döntöttünk és nagyon elégedettek voltunk.

 

Ihász Benett

Dunaújvárosi SZC Hild József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egyenpólóban virítanak a DÖK-ösök az iskolai rendezvényeken

 „Új tanév, új arculat” akár ez is lehetne a Diákönkormányzat jelmondata.

A 2018-19-es tanéveben minden téren megújult iskolánk diákönkormányzata. Új elnökséggel, új patronáló tanárral, új arculattal vágtunk bele az új tanévbe, és azóta is aktívan próbáljuk a diákok mindennapjait színessé tenni.

Saját DÖK termet kaptunk, logót terveztünk, molinót festettünk, iskolaújságot és sulirádiót üzemeltetünk.

Első nagyszabású programunk az Európai Diáksport Napja volt szeptemberben. Az egész iskolát megmozgató hagyományteremtő sportrendezvény során két órán keresztül együtt sportolt minden diák 12 állomáson, 12 féle sportágat űzve.

A sportnapot futóverseny, gólyaavató, iskolai focibajnokság követte, melyet szintén mi DÖK vezetők segítettünk megszervezni.

Folyamatosan részt veszünk az iskola pályaválasztási napjainak lebonyolításában is. Az őszi szünetben begyűjtött sok-sok energiától újult erővel indítottuk a hetet. Kihelyeztünk egy véleményládát az iskolában, hogy még inkább a tanulók kedvére formálhassuk az iskolában töltött idejüket.

Úgy tűnik egyre több tanuló kap kedvet az önkéntes munkához, talán a kellemesen töltött idő, vagy az újonnan bevezetett motivációs rendszernek köszönhetően.

Rengeteg ötletünk van és hozzá sok-sok energiánk!

Hajrá HILDESEK!!!

Móró Ákos

DÖK elnökségi tag

 

 

 

Kapcsolat

Dunaújvárosi SZC
HILD József Technikum
Szakképző Iskola és Szakiskola

H-2400 Dunaújváros, Bercsényi utca 8.
titkarsag@hildiskola.hu
+36-25/400-530